Stopp ødeleggelsen av Førdefjorden

Bilde av Førdefjorden. Fotografert av Arild Nybø. Creative Commons-lisens. Navngivelse- Ikke-kommersiell - Del på samme vilkår - 2.0 Generisk

Nordic Mining vil utvinne rutil fra Engebøfjellet. Mange i lokalsamfunnet frykter konsekvensene, med støv, støy og fraflytting, og havforsker Jan Helge Fosså mener det vil være katastrofalt for økosystemet i Førdefjorden, en nasjonal laksefjord.

– Gruvedriften vil gi arbeidsplasser på kort sikt, men hensynet til fremtidige generasjoner må veie tyngre, mener Unni Underdal, 1. kandidat til Stortinget for Miljøpartiet De Grønne i Sogn og Fjordane.

– Rutilutvinningen skaper store økologiske problemer, og det hele blir ganske absurd når vi vet at rutil blir brukt til å gi hvitfarge til ulike produkter. Hvithet er ikke viktigere enn økologi, sier nasjonal talsperson Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne.

Miljøpartiet De Grønne etterlyser engasjement fra miljøvernminister Erik Solheim og resten av regjeringen:
– Vi kan ikke tillate slike naturødeleggelser. Erfaringene fra Jøssingfjord og Oslofjorden viser at avfallsdumping i fjordene ikke er en god løsning. Nordic Minings prosjekt i Vevring må bli stoppet, fastslår Unni Underdal og Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne.